Technologia MAP funkcjonuje w branży spożywczej i mięsnej od wielu lat, ale od jakiegoś czasu zaczęła odgrywać coraz większą rolę w cateringu dietetycznym w Warszawie. Opiera się ona na wykorzystaniu mieszaniny gazowej w pakowaniu żywności. Wcześniej stosowano do tego celu powietrze. Dowiedzmy się więcej na temat technologii MAP.
Pod skrótem „MAP”, kryje się termin „Modified Atmosphere Packaging”, który oznacza pakowanie produktów w atmosferze zmodyfikowanej (inaczej ochronnej). Tę innowacyjną technologię wykorzystujemy do pakowania naszej diety pudełkowej. Technologia MAP polega na zastąpieniu powietrza wypełniającego opakowanie mieszaniną gazów. Jest ona stosowana w odniesieniu do mięsa, ryb, wędlin czy warzyw. Pakowanie MAP wykorzystuje mieszaninę gazową azotu, tlenu i dwutlenku węgla. Dla zachowania najwyższej jakości ochrony żywności, skład i proporcje gazów ustala się indywidualnie w trakcie pakowania. Polega to na zmianie składu atmosfery tudzież zastąpieniu próżni mieszaniną gazową. Technologia wydłuża termin przydatności do spożycia, dlatego tak często jest wykorzystywana w cateringu dietetycznym Warszawa.
Główną wartością technologii MAP w cateringu dietetycznym w Warszawie jest wydłużenie przydatności do spożycia żywności, przyspieszenie utleniania tłuszczów oraz zapobieganie zmianom smaków i zapachów. Dzięki technologii możemy zachować najwyższą jakość oferowanych diet, które dowozimy wprost pod Twoje drzwi!
Poznajmy znaczenie poszczególnych gazów w kontekście pakowania diety pudełkowej. Dwutlenek węgla odpowiada za hamowanie wzrostu bakterii Gram-ujemnych, drożdży i pleśni. Oczywiście stosowanie dwutlenku węgla w pudełkach dietetycznych w Warszawie. także powinno być pod kontrolą specjalistów - zbyt duże stężenie może nadać produktom kwaśnego smaku. Azot chroni nasze opakowania diety pudełkowej przed deformacją, co ma duże znaczenie w trakcie transportu. W technologii pakowania MAP nie mogło zabraknąć tlenu - w kontekście pakowania żywności zapewnia on ograniczanie wzrostu drobnoustrojów beztlenowych. Jeśli pakowane jest mięso, tlen pozwala na utrzymanie odpowiedniej ilości mioglobiny i zachowanie jasnoczerwonej barwy.
Dzięki zastosowaniu mieszaniny tych gazów możemy przedłużyć okres przydatności do spożycia bez uszczerbku na jakości. Sprawia to, że dania są świeże i smaczne, a składniki zachowują naturalne właściwości.
Dowiedz się więcej o naszych pudełkach dietetycznych Warszawa.