Dieta Low IG jest wskazana u osób ze zdiagnozowaną insulinoopornością i cukrzycą typu II. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu i zastanówmy się, jak można sobie z nim radzić za pomocą smacznego i zdrowego jadłospisu z cateringu dietetycznego w Warszawie.
O insulinooporności możemy mówić wtedy, gdy występuje obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Wówczas komórki w organizmie zaczynają być obojętne na insulinę, co wywołuje reakcję w postaci nadprodukcji hormonu (hiperinsulinemia). Insulina jest to hormon odpowiadający za regulowanie ilości cukru we krwi. Jest on produkowany w trzustce.
Choroba u niektórych przebiega bezobjawowo, jednak w większości przypadków możemy wyróżnić charakterystyczne objawy jak: problemy z utrzymaniem masy ciała, zmęczenie, trudności z koncentracją, problemy z redukcją wagi, zaburzenia skórne, nadmierny apetyt, depresja czy nadpotliwość.
Osoby cierpiące na insulinooporność powinny stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym. Jest ona rekomendowana także u diabetyków czy osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, korzystając np. z cateringu dietetycznego. W naszej diecie pudełkowej Low IG stosujemy całą paletę produktów, które przyczyniają się do łagodnego wzrostu glukozy we krwi. W śniadaniach diety pudełkowej znajdziesz pieczywo razowe, w obiadach i kolacjach: grube kasze czy brązowy ryż. Do produktów o niskim indeksie IG zaliczamy warzywa (bez ziemniaków i dyni) i niektóre owoce. Dieta z niskim IG powinna zawierać błonnik, który zapewnia spowolnienie wchłaniania posiłku. Składniki obniżające indeks glikemiczny to: mięso, ryby, sery. Kucharze z naszego cateringu dietetycznego w Warszawie szczególnie często sięgają po wołowinę i drób oraz warzywa o niskim IG (cebula, cukinia, gotowane ziemniaki, groszek zielony), aby zapewnić Ci idealnie zbilansowaną dietę. Osoby z insulinoopornością mogą liczyć na odrobinę zdrowej słodyczy - zaskoczymy Cię ciastami bez cukru, naleśnikami czy goframi.
Dowiedz się więcej o diecie Low IG w naszym cateringu dietetycznym w Warszawie.